Cele mai mici fiice ale Principesei Ileana, la Bucuresti

Citesc azi, pe blogul Principelui Radu al Romaniei, una dintre cele mai tulburatoare, pentru mine,  insemnari – prin semnificatia evenimentului descris! Principesa Ileana, cea mai mica fiica a Reginei Maria si a Regelui Ferdinand, a avut 6 copii, nascuti in ani acoperind perioada 1932-1942. Ultimii doi, fete, respectiv Arhiducesa Maria-Madeleine ( n. 1939) si Arhiducesa Elisabeth (n. 1942), au fost de curand (sfaristul lunii mai 2012) intr-o vizita de familie la Principesa Margareta a Romaniei, la Bucuresti. Principesa Ileana a fost matusa Regelui Mihai, sora fiind cu ex-regele Carol al II-lea (tatal Regelui Mihai). Cele doua arhiducese sunt deci verisoare primare cu Regele Mihai si matusi Principesei Margareta, desi varstele lor sunt foarte apropiate.

Vizita rudelor regale este descrisa aici si aici, fiind inserate fotografii din timpul vizitei de la Palatul Elisabeta. Vizita este una de suflet, si mai apoi una de familie, intrucat se cunoaste cat de implicata a fost Principesa Ileana (devenita Maica Alexandra) in viata Romaniei pre-comuniste, pana la expulzarea ei din tara, in 1948, de comunisti. Intr-o carte remarcabila, o carte-document dar si o carte de o profunzime umana absolut rarisima, numita „Traiesc din nou„, despre care am scris cate ceva pe blogul meu (aici), Principesa Ileana isi marturisea crezul si pasiunea pentru tara mamei ei, regina Maria, si pentru tara ei, pe care a iubit-o si a slujit-o intr-un fel demn de o principesa! In numeroase locuri, in carte se face referire si la copiii sai, la situatia prin care familia Principesei Ileana a trecut, in Romania fiind. Principesa Ileana a fost singura dintre fratii ex-regelui Carol al II-lea, care l-a contactat dupa 1940, acesta fiind in exil si considerat persona non-grata in toate tarile europene, pana in 1947.  O alta carte, de aceasta data semnata de altcineva decat de principesa insasi, a fost publicata in Canada in 2008 (si tradusa in Romania in 2011), avand ca subiect persoana sa (link aici.) In 1990, Principesa Ileana, devenita deja de multi ani calugarita (intai in Franta, apoi in USA), reuseste sa revina la pamantul drag al patriei ei, Romania.  Am in blogul meu inserata/ reluata de pe alt blog o marturie, un dialog pe marginea acelei prime si ultime reveniri in Romania (aici). La revenirea in tara, in 1990, Principesa Ileana a fost cea care s-a ingrijit sa  puna noua lespede pe mormantul mamei sale, Reginei Maria, aflat la Manastirea Curtea de Arges (foto aici).

Vizita de zilele trecute, a fiicelor celor mici ale Principesei Ileana la Bucuresti, este nu una de curtoazie, ci una de salut de suflet pe care acestea probabil au simit nevoia sa il aduca pamantului atat de iubit de mama lor. O mica urna cu pamant romanesc a insotit-o in toti anii de dupa plecarea din Romania pe Principesa Ileana, dorinta sa fiind sa fie ingropata, la moarte, alaturi de acel pamant drag, de care nu s-a despartit niciodata. Dintre toti copiii cuplului Regina Maria – Regele Ferdinand, Ileana a fost cea care a fost cea mai puternic legata de tara in care s-a nascut si poate, si de toti fratii sai, in toate imprejurarile vietii. Priveam fotografiile vizitei fiicelor Prinicpesei Ileana la Bucuresti, pe blogul Principelui Radu, si ma bucuram cu toata fiinta gandindu-ma cat de mult ar fi dorit mama lor sa fie prezenta la un asemenea eveniment… Priveam fotografiile cu plantatul copacelului in gradina Palatului Elisabeta, dar si fotografiile de grup. Identificand in ele pe doua dintre jurnalistele-reporter minunate de la Antena3, Carmen Avram si Carmen Moise (de la Emisiunea „In premiera”) m-a dus gandul la o emisiune pe care acestea ar putea-o pregati exact pe subiectul Principesei Ileana si a descendentilor sai. Cu siguranta, ar fi o noua marturie impresionanta despre familia regala a Romaniei si istoria noastra.

2 comentarii (+add yours?)

  1. Trackback: Principesa Ileana – Maica Alexandra: un destin regal romanesc intru credinta (II) | anomismia
  2. Trackback: Principesa Ileana – Maica Alexandra: spre monahism (I) | anomismia

Lasă un comentariu