In gand cu Parintele Arsenie Boca

Bisericuta veche a Manastirii din Sinaia

Bisericuta veche a Manastirii din Sinaia

Citesc de o bucata de vreme o alta carte despre Parintele Arsenie Boca. „O alta carte” e doar un fel nepotrivit de a spune…fiindca aceasta carte contine manuscrise inedite ramase la Sinaia ale Parintelui Arsenie, de aducerea lor sub tipar ocupandu-se doi dintre cei din urma si mai apropiati ucenici ai sai, Parintele Daniil Stoenescu (episcop loctiitor al Daciei Felix) si Maica Maria Suciu (de la metohul din Sinaia). Cartea „Parintele Arsenie – Omul imbracat in haina de in si Ingerul cu cadelnita de aur” a fost pregatita pentru aparitie publica incepand cu februarie si martie 2008, cand Parintele Daniil a cercetat pentru intaia oara manuscrisele Parintelui Arsenie ramase la Sinaia. Despre carte, Parintele Daniil spune: „Aceasta carte nu este o carte despre viata Parintelui Arsenie. Aceasta carte nu este o carte despre semne, minuni sau miracole. Aceasta carte este marturia noastra personala […] despre personalitatea harismatica uriasa si multipla a sfintiei Sale, si despre invatatura si teologia Sa.”

Multe s-au spus, s-au scris si se vorbesc despre Parintele Arsenie Boca. Adesea imaginea creata se departeaza de realitate si se transforma in ceva ce, cu siguranta, ar fi displacut unui Om care a iubit si a manifestat cea mai adanca smerenie si modestie. Cartea aceasta ni-l reveleaza prin ceea ce insusi Parintele Arsenie a gandit si a asternut pe hartie, deci este copia fidela a urmelor „penelului sau” intelectual, spiritual si sufletesc pe care le poate lasa direct asupra noastra. Este atat de rar accesul direct la sursa, si cartea aceasta ni-l da! Pe langa „Cararea Imparatiei” si „Cuvinte vii”, ca cititori, avem nesperata sansa sa-l primim pe Parintele Arsenie direct in minte si direct in inima.

Am ales sa transcriu aici o mica parte dintr-un text din carte, purtand titlul: „Revelatia si fericirile Apocalipsei„:

In sufletul omenesc se cerne un strafund de tristete, dupa un Paradis pierdut. Se ispitise omul sa cunoasca, inainte de vreme, binele si raul. Ca urmare se vazu pe sine gol si nu mai vazu pe Dumnezeu. Se trezi imbracat in haine de piele, intemnitat in trup si aruncat din Rai in lumea aceasta. In urma sa se inchisera usile si o paza de foc ramase de straja. Afara, sufletu-i ajunse prada amagirilor, gusta amarul placerilor, iluzia bucuriilor, intunecarea cunoasterii. O singura stea luase cu sine de pe cerul Raiului: steaua constiintei. La lumina ei vazu ca viata si-o facu suferinta, cand nu si-o facu de-a dreptul iad. La lumina ei vazu sfarsitul vietii: moartea, Sodoma si potopul, apa si focul platira cunoasterea data de sarpe. Dincolo de zare, inspre Dumnezeu: intunerec cepatruns. Si a fost asa vreme-ndelungata, multe mii de ani de-a randul. Zbuciumarea mintii cu intrebari fara raspuns si strafulgerari de-o clipa din cealalta lume maturizara omul sa poata primi adevarul in locul umbrelor. Acum, fapturi ceresti si o stea calatoare, neobisnuita, vestira pamantului ‘Bucurie mare’: Dumnezeu darui oamenilor, in noaptea Craciunului, Pacea, sub chipul gingas al unui Prunc. Veni smerit sub lege, Cel ce, in tunete, dete Legea in Sinai. Dumnezeu-Om veni sa stea de vorba cu oamenii, pe limba lor, si sa raspunda la toate intrebarile fundamentale ale sufletului omenesc. Caci setea cunostintei si foamea de adevar e mai mare in firea omeneasca, decat setea de apa si foamea de paine. Adevarul este conditia de echilibru a fiintei omenesti. Minciuna sau amagirea e terenul care fuge de sub picioare, provoaca dezechilibru, caderea si decaderea, pervertirea spiritului. Care-i adevarul despre lume si viata, care-i adevarul despre moarte, despre nemurire, care-i adevarul despre o alta lume, despre Dumnezeu chiar, despre om, vazut sub perspectiva zbuciumatei sale istorii – toate acestea nu sunt decat nelinisti si cutremure de pamant, sub slabele picioare ale mintii omenesti.„…

Un comentariu (+add yours?)

  1. Trackback: Parintele Arsenie Boca | albastru de...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: