Parintele Justin Parvu implineste azi 94 de ani

Am avut sansa imensa si bucuria de a-l vedea in cateva randuri si de a primi scurta sa binecuvantare de doua ori. Stiam ca stau fata in fata cu un sfant in viata, cu un om pe care credinta l-a adus sa stie si sa arate ca totul este cu putinta. (link aici)

DSC06020Astazi, Parintele Justin Parvu implineste 94 de ani. La buni si crestinesti ani, Parinte!

Scurta sa biografie arata astfel: s-a nascut la 10 februarie 1919 in satul Petru voda, com. Calugareni, jud. Neamt si a primit numele de botez Iosif, avand inca 4 frati mai mari. Intre 1926-1931 a facut scoala primara si a urmat mai bine de doi ani de scoala complementara. In 1936 a devenit frate la Manastirea Durau. In 1937 a fost trimis sa studieze la Seminarul Teologic de la Cernica si l-a continuat la seminarul de la Valcea si apoi la Roman. A fost tuns in monahism in 1940 iar in 1941 a fost hirotonit preot. In timpul razboiului, respectiv in perioada 1943-1944 a fost trimis preot misionar pe Frontul de Est, numai in zona Neamtului. In 1948 a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pe motive politice si a trecut prin inchisorile comuniste de exterminare de la Aiud, Baia Sprie, Gherla si Periprava. In 1960, dupa ispasirea pedepsei de 12 ani, a mai urmat o prelungire a condamnarii – de 4 ani, la Aiud. A fost eliberat in 1964, prin decretul de eliberare a detinutilor politici. In perioada 1964-1966 a revenit in locurile natale, a locuit in casa parinteasca si a lucrat pe unde a gasit. Din 1966 pana in 1974 a fost preot monah la Manastirea Secu iar din 1974 in 1989 a fost preot monah la Manastirea Bistrita. In 1976 efectueaza calatoria (visata mereu, din copilarie) la Muntele Athos. In 1989 a revenit ca preot monah la Secu, pana in 1991. In 1991 a sosit la Petru voda, impreuna cu monahii Ignat si Calinic, unde a inceput punerea temeliei Manastirii Petru voda (de calugari), unde a fost si este staret si preot monah, pana in ziua de azi. In 2000 a inceput construirea schitului de maici de la Petru voda (link aici), a cladirilor cu chilii, a azilului de batrane, a centrului de plasament pentru copii si a spitalului. Incepand din 2002 a ctitorit mai multe asezaminte monahale, dintre care amintim doua foarte importante, legate de martirii inchisorilor comuniste, respectiv Schitul de la Aiud, si in prezent este in constructie Manastirea de la Poarta Alba (in amintirea celor pieriti la Canalul Dunare-Marea Neagra).

*****************

Cateva ganduri, despre iubire, rostite de Parintele Justin Parvu (din cartea Gratiei Lungu Constantineanu, „Parintele Justin Parvu – Viata si invataturile unui marturisitor”):

„In iubire nu este frica, ci iubirea desavarsita alunga frica, pentru ca frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desavarsit in iubire.”

„Iubirea adevarata, nefatarnica, se arata prin dragostea fata de aproapele si de toate poruncile lui Hristos.”

„Lipsa de iubire e ca lipsa de sprijin.”

„Omul fara dragoste, fara apropiere fata de suferinta, nu poate merge la judecata lui Dumnezeu.”

5 comentarii (+add yours?)

 1. petrea daniel
  feb. 10, 2013 @ 23:25:01

  sfintelui parinte familia petrea daniel, roxana si eduard ii doresc multa sanatate celui mai iubit om din creierul muntilor .celui care se roaga pentru noi toti pacatosii acestei tari .
  multa sanatate sa fii alaturi de noi sfinte parinte pentru ca avem tot mai multa nevoie de dumneavoastra !

  Răspunde

 2. Trackback: Despre Sfintii Inchisorilor, Parintele Justin Parvu – unul dintre ei… | anomismi
 3. Trackback: PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI! -
 4. Trackback: Elder Iustin Parvu has reposed in the Lord - Christian Forums

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: