Manastirea Prislop – ieri si azi…

Cum arata in vremea Parintelui Arsenie (anii ’50), cum arata in anii ’80 si cum arata azi (2013), Manastirea Prislop:

Prislop este locul drag in care Parintele Arsenie Boca a dorit sa fie inmormantat. Cand privim locurile, incercam sa ne imaginam cum arata Prislopul in perioada 1949-1958, cat Parintele a stat si a trudit acolo, cat a primit, binecuvantat si invatat pe cei care ii cereau sfatul. Am alaturat trei fotografii, la intervale mari de timp, ale Prislopului. Spre meditatie… In prima, cea in care este prezent si Parintele Arsenie, se observa biserica (usor diferita de cum arata in anii de mai tarziu), tencuita in alb. Casa de langa biserica – arhondaricul, apare si in poza cu Parintele , se observa coltul acoperisului ei langa umarul drept al parintelui – ea exista in 1949 asa cum exista si azi.

Activitatea Parintelui Arsenie Boca de la Prislop, poate fi cuprinsa sintetic in cateva fraze, pe care le citam din cartea sa, „Cararea Imparatiei”, ed. II-a, Sibiu, 1999, p.347 – asa cum apar adaugite de ingrijitorii cartii:

Parintele Arsenie a lucrat constant, potrivit intereselor bisericesti, restaurand in acest rastimp (n.n. 1949-1958 – an final in care a fost indepartat din manastire si din monahism, pe nedrept) manastirea in cauza, prin angajarea personala in toate muncile de aci: tencuiala pentru pregatirea frescei, ridicarea schelei pentru pictura ce urma sa o execute personal, sculptarea iconostaselor si a stranelor, in general lucrarea intregului mobilier, restaurarea bisericii si a cladirilor anexe, la care a adaugat altele noi, inzestradu-le cu toate cele privind gospodaria (saiva nde oi, grajd de vite, etc.), pentru a nu intrelasa amenajarea si decorarea intregii curti, un adevarat parc natural, strajuit de o clopotnita, pe stanca, in admiratia tuturor.

Mai jos inserez alte cateva poze actuale (ianuarie 2013) cu locul sfintitor de la Prislop, unde cei care il iubesc si CRED in puterea Parintelui de a face legatura intre noi, pacatosii, si Prea-Inalt, vin la rugaciune, reculegere si reintoarcere catre sine. Privind in tacere, locuri azi sfinte, lasate astfel prin trecerea unui OM SFANT, Parintele Arsenie Boca…

Această prezentare necesită JavaScript.

Un comentariu (+add yours?)

  1. Constantin
    ian. 26, 2014 @ 16:52:22

    Organizam un pelerinaj la m-rea Prislop pe 1-2 martie. E un traseu deosebit de frumos! Il gasiti aici: http://icoane-comenzi.blogspot.ro/2014/01/pelerinaj-in-transilvania-la-m-rea.html sau la nr de tel 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com Constantin

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: