Schitul si Memorialul Aiudului, azi

 

IMG_20130113_151914_0Azi am trecut prin Aiud (jud. Alba). De cativa ani nu mai fusesem la Schitul „Inaltarea Sfintei Cruci”, construit pe „Rapa Robilor”, in amintirea martirilor care au fost omorati in temuta inchisoare din Aiud, in vremea comunistilor. Voiam sa revad un loc al suferintei nemarginite pentru demnitatea romaneasca si sa ma rog pentru toti care tin acea flacara nestinsa. Apoi, e un loc unde stiind ce a fost, nu poti decat sa te smeresti cu totul. Si toti avem nevoie ca din timp in timp sa o facem!

Fiind in panta, monumentul-schit de la Aiud are doua intrari – cea de sus, prin care se intra in biserica-paraclis, si cea de jos, prin care se intra in osuar – locul in care sunt depozitate cranii si oase apartinand celor ce si-au gasit sfarsitul in celulele terorii comuniste. Simbolistica monumentului este cu totul aparte; nu exista clopote sau acoperisul uzual al unei biserici, ci un numar de cruci verticale si una orizontala, in loc de acoperis:  cele 7 cruci îngemănate simbolizează unitatea în suferinţă pe care au avut-o mucenicii, iar crucea ce-a mare de deasupra reprezintă “crucea neamului” pe care ei au dus-o în spate. Braţele crucii mari sunt puţin înclinate având fiecare câte o gaura şi reprezintă ochii suferinţei neamului românesc, care sunt îndreptaţi spre cer şi imploră mila lui Dumnezeu pentru ţara noastră. Clopotul schitului  este unul exterior, in curte, si a fost donat de Manastirea Petru voda unde slujeste Parintele Justin Parvu, unul dintre putinii supravietuitori ai Aiudului, care in februarie curent va implini 93 de ani. O notita istorica a monumentului-schit se poate citi aici.

De cativa ani, la Aiud se pregateste realizarea Memorialului Aiud  – care se doreste o cladire mare cu mănăstire şi centru de cercetare martirologică, unic. In proiect sunt implicati in primul rand, ca fondatori si responsabili, artistul Dan Puric, doctorul Pavel Chirila si Parintele Justin Parvu. Ca si in cazul faptuirilor mari, si acest proiect al Memorialului Aiudului a trecut prin perioade tare nefaste. Luptele binelui si raului se dau si aici… Multe s-au spus, s-au scris si s-au actionat, si istoria derularii evenimentelor este complexa. O parte din istoricul bulversarilor din jurul Memorialului, se poate citi aici.

Astazi insa, la fata locului fiind, am constat ca lucrul la constructia Memorialului este in curs. El a inceput in vara lui 2012; in prezent (13 ianuarie 2013), fiind rece, lucrul este intrerupt, dar chiar de maine, echipele vor reincepe treaba. Se doreste ca in 2 ani de-acum, Memorialul sa fie finalizat. In imaginile pe care le atasez, jos in vale, cu cupola metalica, se poate observa cladirea Memorialului, in lucru. M-am bucurat sa stiu ca hopurile mari si grele au trecut iar lucrul la un asemenea proiect a putut incepe, in fine si inainteaza!

Am primit, in osuar fiind, ca toti cei care intra acolo, in afara de informatii foarte pertinente si complexe, bunavointa si amabilitate presarata cu mult bun simt si dragoste, de la un tanar care ingrijeste incaperea si chioscul de carti. Iar in dar, fiecare din cei ce pasesc in acest loc cutremurator si sfant, ulei sfintit intr-o sticulta de plastic si cate o mica iconita cu reprezentarea Fecioarei Maria avand la picioare pe martirii in zeghe. Minunile de la Aiud sunt deja cunoscute (link aici)…

Am inserat sus in pagina fotografiile mele de azi, cu Monumentul ce adaposteste si schitul, vedere a zonei si cu cladirea in lucru a Memorialului – in planul indepartat al unor imagini. Privind, sub ziua rece si cu urme de zapada, am incercat sa-mi iamginez, cu cea mai adanca durere, vremurile cand aici mureau romani nevinovati, crezand in tara lor si in binele ei. Cinste lor! Cinste celor care nu i-au uitat si fac ceva concret pentru aceasta – fondatorii acestui Memorial unic!

6 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Parintele Justin Parvu implineste azi 94 de ani « anomismi
 2. admin
  feb. 26, 2013 @ 10:36:42

  Frate, nu te lasa dezinformat. Parintele Justin nu a propus acest proiect. Parintele Justin a zis ca se retrage din acest proiect.

  La adresa de mai jos ai sa afli care este proiectul Parintelui Justin, pe care gloata lui Puric l-au sabotat. Ca sa nu mai zic de homeopatul Pavel Chirila ce nu vroia deloc manastire.

  http://atitudini.com/proiectul-manastirii-de-la-aiud-sustinut-de-parintele-justin-parvu/

  Răspunde

 3. Trackback: GALA PREMIILOR FUNDAȚIEI AIUD | anomismi
 4. Trackback: Memorialul de la Aiud – mai 2013 | anomismi
 5. Campeanu Adela
  dec. 29, 2015 @ 17:58:29

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: