Sunt oameni ai bisericii, oameni peste care lucrarea Duhului Sfant este atat de puternica, incat, om de rand fiind, este de ajuns sa ii auzi predicand o singura data si sa simti! Asa a fost intalnirea mea cu Parintele Andrei Coroian, despre care am scris cate ceva, aici si aici. Intrucat cu greu am gasit informatii ordonate despre parintele, mai jos am inclus cateva date, in special recente, privitoare la activitatile sale pastoral-misionare.
Am putut incropi o mica nota biografica a sa, preluand datele dintr-un articol aparut in 2009 in cotidianul bistritean „Rasunetul” (in speranta ca datele sunt corecte…): Parintele Andrei este nascut in 1965, intr-un catun apartinand comunei Chiuiesti. Satele comunei Chiuiești se află pe văile masivului Culmea Breazu, comuna fiind cea mai nordică a județului Cluj si învecinandu-se cu comuna clujeană Cășeiu și cu județele Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Nu departe se gaseste Manastirea Rohia, unde a vietuit Nicolae Steinhardt dar si manastirile Breaza, Casiel si Dobric. In copilarie, Parintele Andrei a trait multi ani intr-un catun izolat, lipsit de curent electric pana prin 1980. In 1990 a intrat la Manastirea Nicula (jud. Cluj) ca frate, apoi a fost calugarit, iar in 1998 a fost hirotonit diacon. In 2000 a fost hirotonit preot. Cateva luni a pastorit in satul natal, a ajuns apoi la Manastirea Cristurel (jud. Cluj). Mai apoi a ajuns staret la Manastirea Rasca Transilvana – in Munţii Apuseni, în apropierea barajului de la Beliş-Fântânele, la confluenţa drumurilor care unesc judeţele Cluj, Alba şi Bihor. La inceputul anului 2009 a devenit staretul uneia dintre cele mai importante manastiri din Transilvania – Manastirea Nicula si unde a ramas pana la sfarsitul lunii aprilie 2012. Din luna mai 2012 il gasim la Biserica Episcopala “Sf. Nicolae” din Deva.
Despre Parintele Andrei, cateva cuvinte frumoase, cu smerenie si pretuire adanca, am gasit scrise pe blogul lui Marius Matei – in septembrie 2012, intr-un eseu cu titlul „Descult” (link aici).
La Manastirea Nicula, una dintre vizitele importante pe care le-a avut ca staret Parintele Andrei, a fost vizita pastorală a Patriarhului Daniel, la 4 iunie 2011. Părintele Patriarh a fost primit în biserica veche a mânăstirii, a vizitat şantierul noii biserici, Centrul de studii pastorale, atelierul de icoane pe sticlă, dar şi Casa de creaţie – a doua reşedinţă a fostului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, care este acum casă memorială şi care adăposteşte paraclisul, biblioteca personală, arhiva literară, dar şi lucruri personale care au aparţinut ierarhului.
La 22 martie 2012, Parintele Andrei Coroian a fost invitat la o reuniune cultural – spirituală prilejuita de a doua ediţie a Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania (organizat la Arhiepiscopia Râmnicului – Sala “Sfântul Antim Ivireanul”), sub egida ‘’Serile cu Bartolomeu ‘’. In fotografia alaturata, Parintele Andrei se gaseste in stanga, si alaturi mai sunt Parintele Gherasim – Arhiepiscopul Râmnicului, pr. prof. dr. Iustin Tira, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca si preotul-scriitor bistriţean Ioan Pintea, toti invitati la acel eveniment, ‘’Serile cu Bartolomeu ‘’.
La 8 iulie 2012, parintele a pregatit un mic eseu pentru ziarul nemtean „Mesajerul” – despre Parintele Arsenie Boca. Articolul poate fi citit aici. Catre finalul articolului, Parintele Andrei scrie: „Iubirea de Dumnezeu și sfințirea omului prin această iubire izvorăsc din mormântul părintelui de la Prislop, precum și din toate scrierile sale rămase. Aici timpul se suspendă, iar clipele devin eterne. Lângă crucea ce străjuiește mormântul, zeci de mii de oameni trăiesc sentimentul credinței, smereniei și simplității creștinismului primar.”
La 12 aprilie 2012, inaintea sarbatorii Pastelui, Parintele Andrei a avut o mica interventie televizata la postul local TV, in emisiunea „Actualitatea Someseana” – despre credinta , sarbatori si post:
Tot in 2012 parintele a publicat o carte despre unul dintre exponentii cei mai importanti ai miscarii „Rugul Aprins”, Parintele Adrian Fageteanu. La final de an, in decembrie 2012, il regasim pe Parintele Andrei si in doua dintre rarele fotografii in care se lasa suprins, cu ocazia primirii tinerilor colindatori – la Biserica „Sf. Nicolae” din Deva:
2 comentarii (+add yours?)