Octombrie si regalitatea romana

Tocmai am vizionat la TVR1 o noua emisiune „Ora regelui”. Intr-o parte a emisiunii realizatoarea Marilena Rotaru lua interviu Regelui Mihai – la 31 august 1997, la Manastirea Prislop. Multe ganduri mi-au navalit in minte privind locul si evenimentul.  Luna octombrie este luna regalitatii romanesti, atat de multe evenimente si zile de nastere sunt in aceasta luna, legate de regalitate, incat pur si simplu o putem numi luna regalitatii romane.

Astept cu mare emotie, anuntarea zilei cand in sfarsit, inima reginei Maria a Romaniei isi va gasi linistea… nu in subsolul Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti (unde se gaseste inca…), ci la Castelul Pelisor – si s-a anuntat ca acest eveniment se va intampla in aceasta luna. Astept apoi cu mare emotie, sarbatorirea celor 90 de ani de la Incoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. Putine s-au anuntat si despre acest mare eveniment al Romaniei adanci. Tot la 15 octombrie, cei care recunosc si multele merite ale regelui Carol al II-lea al Romaniei, isi amintesc ca se vor implini 119 ani de la nasterea sa.  Apoi, la 25 octombrie, va fi ziua regelui Mihai – fiul sau, care va implini in aceasta toamna 91 de ani. La 29 octombrie in acest an, vor fi 137 de ani de la nasterea reginei Maria a Romaniei.

Azi am reluat in maini si re-frunzarit, pentru cateva momente, volumul I al „Povestii vietii mele” scrisa de regina Maria, cautand in paginile ei  descrierile copilariei sale petrecute in Insula Malta. Cei trei ani care i-au marcat in enorma masura felul de a deveni si intelege, intre 1885-1888. Voi calatori scurt in Malta – de maine, si voi cauta in ragazul pe care-l voi avea, cateva urme ale reginei noastre acolo. Atat cat voi gasi si voi putea… Si tot fiindca-i octombrie, cu siguranta neintamplator, voi incerca sa imi imaginez ziua de 30 octombrie – cu 127 de ani in urma,  cand regina noastra, copil fiind de 10 ani, debarca de pe vasul Osborne cu mama si surorile ei, pe insula pe care a evocat-o totdeauna a fi fost paradisul vietii ei pamantesti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: