Portetul Regelui Mihai I al Romaniei la Manastirea Brancoveanu de la Sambata

In mai multe randuri am vizitat Manastirea de la Sambata de Sus, judetul Brasov. Acolo unde, ani la rand, ieromononahul Arsenie Boca a imprastiat harul sau minunat peste oameni. La Sambata, in biserica veche a manastirii, exista unul dintre foarte putinele – si nu stiu, poate singurul – portret al regelui Mihai I al Romaniei intr-un lacas de cult. De curand am fotografiat aceasta pictura, si o pun aici. As fi curioasa daca dintre cititorii mei, mai cunosc portete ale regelui nostru in biserici din Romania.

In iarna trecuta, scriam pe o pagina a blogului, cateva randuri de „inampinare” vis-a-vis de subiectul de aici. Extrag mai jos de pe acea pagina si va invit sa o cititi intreaga, aici.

Vizitand de curand, din nou, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, desi am mai fost de multe ori acolo, am observat pentru intaia oara, in biserica cea veche, fresca din drepta usii de la intrare, in interior, reprezentandu-l pe Regele Mihai. Am fost mirata, poate din nestiinta. Si am cautat sa aflu de ce si cum de este acolo acea pictura. Si astfel am aflat ca in cursul renovarii bisericii, din perioada anilor ’40, cand Regele Mihai era in exercitiul functiunii, a fost pictat acolo in tablou votiv, ca al doilea ctitor (dupa Constantin Brancoveanu care a pus bazele bisericii). Iar in 1947 Regele Mihai I al Romaniei a fost prezent la Manastirea de la Sambata la resfintirea bisericii dupa renovare. In acea perioada la Sambata era staret si slujea Parintele Arsenie Boca. Marturie sta pentru aceasta, chiar si pentru novici ca mine, medalionul pictat de bolta de la intrarea in Manastire, pe care sub chipul Parintelui Arsenie sta scris: “protosinghel si staret, 1940-1949″.  

10 comentarii (+add yours?)

 1. Dan Ghenea
  sept. 24, 2012 @ 09:27:54

  Mai exista sigur unul la Biserica Mihai Voda din Bucuresti si, daca imi amintesc eu bine, unul in Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

  Răspunde

  • anomismi44
   sept. 24, 2012 @ 09:32:28

   Va multumesc frumos!!! Cand voi ajunge in Bucuresti, o sa merg sa vad/fotografiez. La Timisoara o sa verific repede, printr-o cunostinta.
   Daca o sa aveti vesti mai multe despre asezarea inimii reginei Maria la Pelisor in perioada imediat urmatoare, v-as ruga sa ma anuntati! Cu bine.

   Răspunde

 2. Dan Ghenea
  sept. 24, 2012 @ 09:34:40

  Aflu de pe net ca si in Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului exista un tablou votiv al Regelui Mihai (nu l-am remarcat cand am fost acolo, dar e posibil ca atunci sa fi fost acoperit)

  Răspunde

  • anomismi44
   sept. 24, 2012 @ 09:39:57

   O sa verific si aceasta infromatie, cand voi reusi sa ajung la Brasov. Ma bucur mult sa aud acestea, ca exista locuri ce vor ramane, care ne vor aminti adevarul, mereu. Am fost la Cluj de curand, din nou, si m-am uitat cu asa mare drag la candelabrele sub forma coroanei regale din Catedrala Ortodoxa din Cluj…

   Răspunde

 3. Alex
  ian. 02, 2013 @ 20:09:27

  http://www.zimbio.com/Prince+Michael/articles/CIWpyajvnIf/Weekly+Picture+Votive+portraits+King+Carol Alt portret al Majestatii Sale ca print mostenitor, alaturi de Regele Carol al II-lea, in Biserica Eroilor din Giurgiu

  Răspunde

 4. gabrielamihaitadavid
  apr. 24, 2013 @ 22:50:33

  Reblogged this on albastru de….

  Răspunde

 5. Trackback: Cu gandul la Parintele Arsenie Boca… | anomismia
 6. Trackback: Dania Generalului de armata Arthur Vaitoianu pentru Manastirea de la Sambata in 1945 | anomismia
 7. indulciricudor
  dec. 05, 2017 @ 22:07:31

  A republicat asta pe Îndulciri cu dor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: