Romania regala s-a nascut, oficial, la 10 mai 1866, cand Carol de Hohenzollern a intrat în București. Domnia lui Carol I a început, de fapt, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în țară. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, a ramas cu acest titlu până la 14 martie 1881, când a fost proclamat rege, devenind astfel primul rege al României (cu o domnie de 48 de ani). A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărui nume transformă, începând cu Regele Ferdinand I (nepotul sau) in numele de Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.
Lui Carol I i s-a înmânat cheia orașului Bucuresti la Băneasa, la 10 mai 1866. El si-a rostit atunci jurământul în limba franceză astfel: „Jur de a fi credincios legilor țării, de a păstra religiunea României precum și întegritatea teritoriului ei, și de a domni ca domn constituțional”
Ne uitam azi in urma, si putem, parca mai limpede ca oricand, sa facem diferenta intre perioada de dinainte de 1947, si cea de dupa. Unde si de ce a ajuns Romania asa ca azi? Am „rasfoit” de curand arhiva mea de fotografii, si am gasit cateva ce argumenteaza perioadele de adevarat romanism ale Romaniei regale. Ele merita privite si parcurse, apoi meditate…