Un film despre regele Carol al II-lea

Am gasit un film documentar despre regele Carol al II-lea, acoperind perioada anilor 1930-1938, cu numeroase filmari din epoca, inclusiv cu sonor. In ultima parte, in anul 1938, apar si filmarile de la funeraliile Reginei Maria, mama sa. Filmul este impresionant prin aportul informational pretios.  Este realizat de Vertical Film si Arhiva Nationala de Filme, scenariul si comentariul apartinand lui Dan Mateescu, iar regia lui Mihai Visinescu. Vertical Film este o companie profesionala de productie profesionala audio-video, infiintata in 1995 in Bucuresti. Portiunea de film despre Carol al II-lea, pe care am inserat-o si eu mai jos, face parte din seria  „Romania si dictaturile ei” si a fost realizata in 1997 avand 22 de episoade, fiecare de cate 30 minute.  Partea despre Carol al II-lea are aproape 60 minute. Dincolo de spiritul de antipatie si subiectivismul prezentarii cu privire la personajul regal, filmul reprezinta un document extrem de valoros cu privire la o parte a istoriei tarii noastre.

5 comentarii (+add yours?)

 1. Dan Ghenea
  iun. 09, 2012 @ 21:57:00

  Ati vazut filmul? Secventa cu strajerii pe stadionul ANEFS mi-a provocat ceva mai mult decat o vaga antipatie. Salut fascist, corpuri umane reproducand semnatura uzurpatorului, „dragoste netarmurita” pe coloana sonora originala … Incep sa cred ca nu in Coreea de Nord a invatat Ceausescu ce inseamna cultul personalitatii, ci prin vreun cinematograf popular in deceniul carlist.

  Răspunde

  • anomismi44
   iun. 09, 2012 @ 22:30:26

   Eu am avut un soc si mai mare… relativ la „salutul fascist”. In cartea document (plina de foto) „Regii Romaniei Mari la ALba Iulia”, primele foto in care apare acest tip de salut dateaza din 1929, de la „Sarbatoarea Unirii” din acel an, unde erau prezenti Regina Maria si componenti regentei dar si alti membri ai familiei regale, politicieni, etc… „Salutul tip facist” apare in pozele din 1929 la defilarea cercetasilor dar si la a micilor cercetasi! Perioada respectiva nu are nici o legatura cu Carol al II-lea… Desi intr-adevar, dupa 1930 apare la defiiari sau manifestatii in nmeroase randuri (asa cum se vede clar in film). Tin minte ca a fost primul meu mare semn de intrebare cand am vazut pozele din cartea citata, refeitor exact la acest salut. Ce e cu el in 1929 ???? Cartea a aparut la Alba Iulia in 2009 si sunt acolo fotografii-document inedite, incepand cu 1919, prima vizita regala acolo si se incheie cu 1937, ultima acolo…

   Răspunde

   • Dan Ghenea
    iun. 09, 2012 @ 22:43:49

    In Romania, fascismul italian a avut suporterii sai. Cum spuneati – nu le-a inventat Carol pe toate. Dar nu veti gasi manifestatii cu adevarat mussoliniene pana in deceniul carlist. Nu salutul in sine ma deranjeaza – in fond, Mussolini nu a facut decat sa „reinvie” un salut militar roman; ci toata acea punere in scena cu scopul de a lingusi in mod dezgustator un conducator, Conducatorul.

   • anomismi44
    iun. 10, 2012 @ 07:24:31

    De acord. Atata doar, ca si mai dezastruosi au fost cei care au pregatit ‘conducatorului iubit’ astfel de cadouri. Asta si in cazul lui Carol al II-lea, si in al lui Ceausescu, si in alte cazuri din lume. Cred ca suntem siguri cu totii, ca de multe ori cei ce stau in jurulul unor astfel de oameni sunt si mai jalnici decat insusi conducatorul.

   • Dan Ghenea
    iun. 10, 2012 @ 11:54:11

    Nu sunt de acord. Conducatorul este intotdeauna mai vinovat decat subalternii. Mai ales cand a ales, de bunavoie si nesilit de nimeni rolul de „salvator”, formalizat in ultimii doi ani in cel de dictator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: