La intalnire cu muzica traditionala mexicana

Trupa de muzica traditionala mexicana Son de Montón a evoluat asta-seara la sala Thalia din Sibiu. Fondata in 2004 în Guanajuato, Mexic, trupa este formata din 6 baieti si o fata, fiecare cantand la cate 3-4-5 instrumente traditionale diferite si promoveaza muzica populara mexicana de la sat. Doi dintre baieti si fata, pe langa interpretare de muzica instrumentala, si danseaza.  Vocalisti sunt 3 dintre baieti si fata. Pagina de Internet a grupului se gaseste aici.  Muzica mexicana traditionala aduce destul de mult cu cea spaniola, la fel si dansul, extrem de ritmic, batand din picioare, insa are puternice influente africane, mai ales pe linia ritmului. Mi se pare una dintre cele mai interesante si fascinante muzici populare din cate cunosc. Este o muzica si un dans care prin ritm si tonalitate revigoreaza si tonifica, imprima stari pozitive si optimism. Nu cred ca m-am simtit nici o clipa din cele 60 de minute de cantec si ritm ale spectacolului trimisa catre visare ori melancolie. Am primit insa energie si am simtit o rearanjare interioara care m-a armonizat cu mine insumi. Nu stiu cum au perceput altii spectacolul, dar eu asa l-am trait.

In seara aceasta cel care a initiat dialogul cu sala, explicand intr-un mod foarte prietenesc si cald o multime de lucruri „din spatele” mesajului mexican al spectacolului a fost Primo Lara Stephens, unul dintre membri. Ne-a spus ca muzica si dansurile interpretate de grup reprezinta un amestec de folclor bastinas,  influente andaluze si africane. Ritmul, destul de variabil,  si sunetele de corzi au fost cele mai prezente. Am identificat in concertul lor din seara aceasta peste 12 instrumente diferite cu corzi folosite si peste 8 instrumente de percutie. Doua piese au cuprins si interpretare la un anumit fel de fluier, pe acompaniament de percutie si corzi. Dansul, atat cel individual cat si cel in pereche, este foarte elegant, vibrant si armonios.  Am aflat ca stilurile de muzica si dans variaza in Mexic, intre zona centrala a tarii (dominata de munti inalti) si zona de Nord.  Am mai aflat ca muzica grupului este destul de putin cunoscuta nu doar in lume, ci char si in propriile mari orase mexicane, care nu cunosc bine traditiile din sate – cele tipice, pe care Son de Montón le interpreteaza. In prima parte a specacolului, fata a adresat publicului cateva fraze in limba roamana, uimitor de corect pronuntate. Membrii grupului sunt Ignacio Pinon Pérez – care canta la vioară, la o chitară numita jarana (huasteca şi versiuni ale instrumentului jarocha) şi quijada, Anatolij Tkatschinski Pérez – care canta la jarana şi quijada, Eduardo Vallejo Torres – care cantă la percuţie, Antonio López Cardons – care cantă la jarana si muzicuta, Fernanda Aldonza López Cardona, Primo Lara Stephens, Luis Jesús Cibrian García, José Abraham Salazar Morales şi tehnicianul de sunet Jacob Sinuee Segoviano Alonzo. Membrii grupului provin din Veracruz, Sinaloa, Chihuahua şi Guanajuato, dar trupa este stabilită în Guanajuato. Influenţele europene şi străine asupra repertoriului grupului includ stilurile jazz, blues, balada italiană, son-ul cubanez, flamenco şi ritmurile africane. 

Asta seara a fost un privilegiu sa gustam din muzica si dansul specific mexicane, pe care personal le consider foarte placute, foarte atractive. O muzica de pe un alt continent, in care diferentele culturale fata de noi sunt atat de mari, este totdeauna un prilej de curiozitate dar si de bucurie. Diversitatea si contactul cu ea ne imbunatateste. Am putut surprinde un crampei nu doar de manifestare artistica ci si de fel de a fi, de a interactiona si de a transmite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: