Misionarism ortodox intru romanism, asa as numi activitatea parintelui monah Moise Iorgovan de la Manastirea Oasa. Asa cum s-a autointitulat, un haiduc, acest calugar a inceput de un numar de ani sa adune crampeie de memorie romaneasca de la martorii prefacerilor istorice majore prin care a trecut Romania incepand cu 1940 si sa le puna cap-la-cap, recompunand imaginea tulburatoare a unui neam mereu decimat si dezradacinat. A unui neam care partial era sortit a-si pierde memoria de sine si a se preface in marioneta unui interes mai presus de fire.
Joi seara (5 aprilie), in aula Facultatii de Teologie din Sibiu, a fost prezent parintele monah Moise Iorgovan de la Manastirea Oasa, spre a prezenta una dintre noile finalitati ale „haiduciilor” sale prin Romania si Basarabia – cartea „Sa nu ne razbunati” insotita de un DVD cu filme prezentand marturiile tulburatoare ale unora dintre basarabenii deportati in Siberia.
Pe parintele Moise l-am vazut pentru prima oara in seara amintita, si trebuie sa marturisesc ca mi-am spus ca nu este niciodata bine sa te iei dupa aparente sau dupa primul impact. Daca nu as fi stiut ca tot el a fost cel caruia i se datoreaza aparitia cartii despre Valeriu Gafencu, „Sfantul inchisorilor”, as fi continuat sa am suspiciuni. Poate din cauza ca pare un calugar total atipic. Inselatoarele aparente… Pentru cei care doresc sa vizioneze un film cu parintele Moise la prezentarea cartii sale despre Valeriu Gafencu, am pus un link aici.
In prezentarea cartii „Sa nu ne razbunati”, parintele Moise a vorbit vreo 25 de minute la Sibiu. Asa am aflat ca se considera cel mai experimentat autostopist din Romania, caci a facut nenumarate drumuri prin tara spre a culege date pentru cartile sale. Apoi, in vara lui 2011 a mers in Republica Moldova, la Chisinau, unde s-au realizat filmarile pentru filmele de pe DVD-ul ce insoteste cartea. Asa am aflat ca din aproape in aproape, culegand atatea marturii, se vor alatura in sir mai multe carti celei citate, si ca vor fi volume („poate 5, poate 10, poate 12…”) pline de dovezi despre viata si necazurile indurate de romani (si basarabeni) in preajma anilor sau dupa 1940. Practic, pentru romanii basarabeni au existat 3 valuri de deportari in Siberia: in 1940, in 1944 si in 1946-47. Filmul ce insoteste cartea, cel despre „Deportarile in Siberia” si pe care auditoriul din aula teologiei sibiene l-a vizionat pentru cca. 50 minute, nu numai ca este cutremurator prin marturiile aduse de femeile intervievate de parintele in Republica Moldova (supravietuitoare si traitoare ale evenimentelor), dar reprezinta o fila de istorie vie, nealterata si sacra despre modul cum poate supravietui un neam. O scurta prezentare a acestui film am inserat mai jos:
Basarabia. Asa cum fost. Deportarile romanilor basarabeni in Siberia
Comenta parintele Moise, facand o paralela cu holocaustul si cu situatia celor din lagarele de exterminare naziste, ca experienta deportarilor in Siberia ori a inchisorilor comuniste din Romania, depaseste cu mult in atrocitate si amploare ceea ce s-a intamplat in Germania nazista. Filmul despre deportarile in Siberia a fost realizat dupa o idee a monahului Moise Iorgovan, de catre Bogdan Pîrlea. Producătorii filmului documentar au fost “Fundaţia Arsenie Boca” și “Fundaţia Sfinţii închisorilor”. Parintele Moise i-a amintit insa si pe artistul Dan Puric si medicul Pavel Chirila, drept originea ideii privind realizarea si a unui film cu marturiile basarabenilor. Prima parte a documentarului, Deportarile in Siberia, a fost difuzata de televiziunea nationala TVR 1 la data de 29 martie, dar in mod incomplet.
In DVD-ul ce insoteste cartea, sunt integrate 3 filme: 1) Deportările în Siberia; 2) Deţinuţii politici din Basarabia; 3) Foametea din Basarabia (1946-1947).
Ocupaţia sovietică în Basarabia a stat sub semnul deportărilor în Siberia a zeci de mii de români. Cei câţiva români basarabeni care au supraviețuit Gulagului bolşevic au adus marturia lor nu numai despre atrocitățile comise de puterea comunistă dar mai ales despre puterea uluitoare de păstrare a valorilor creștine și românești. La finele prezentarii de la Sibiu, parintele Moise a raspuns la intrebari. Astfel, in public s-a gasit si un varstnic a carui copilarie a fost marcata de pierderea parintilor care fusesera deportati in Siberia. Iar 6 dintre frati (copii fiind), printre care si dansul, au reusit sa scape si sa vina in Romania, unde au crescut si s-au format, in lipsa parintilor. Marturii prezente, contemporane, de care majoritatea celor din generatia mea, sunt total nestiutori…
Efortul depus de cei asemenea Parintelui Moise, este cu atat mai admirabil, cu care rezultatul este redarea unui adevar care nu a fost spus niciodata, si ale carui dimensiuni si repercusriuni sunt uriase. Se exprima parintele Moise cam asa: „nu este de mirare ca moldovenii de peste Prut sunt asa cum sunt; ei au fost atat de fortati sa-si renege trecutul, sa si-l uite si creierele lor spalate au fost realimentate cu alta isorie, incat asistam azi la afirmatii bizare si complet rupte de realitatea istorica. Ar trebui sa-i intelegem…”
Mai jos am inserat doua fotografii cu parintele Moise la prezentarea de la Sibiu.
In link-ul de aici se gasesc cateva informatii cu privire la modalitatea in care se poate obtine cartea si DVD-ul „Sa nu ne razbunati”.
aug. 07, 2013 @ 19:29:27
Reblogged this on In Tacere.