De la iad la rai, cu multe sute de ani in urma…

De cativa ani incoace, in aceasta perioada a Postului Mare, nu mai uit niciodata ziua de 1 aprilie. In afara de simbolistica lumeasca a zilei, care ne face totdeauna sa zambim, la 1 aprilie – anul 422, o femeie devenita sfanta, pleca dintre pamanteni.

Numele de Maria Egipteanca il auzisem in cateva randuri de-a lungul anilor, dar niciodata nu fusesem atenta la insemnatatea personajului. Cu cativa ani in urma insa, s-a intamplat sa audiez povestea vietii sale, o „legenda” crestina zguduitoare si presarata de minuni. Apoi am citit-o, (si se poate citi intr-o forma scurta aici) si am cugetat profund. Nimeni nu poate ramane indiferent la o asemenea „poveste”!

Patriarhul Ierusalimului, Sofronie, canonizat la randul sau ca sfant, i-a lasat scrisa povestea, si a ajuns pana la noi. Se intampla in secolul al VII-lea, la deja cateva sute de ani de la moartea Sfintei Maria Egipteanca. Povestea ei este povestea luptei dintre iad si rai, aici pe Pamant. Nu cunosc o alta de aceeasi putere si inaltare, decat pe cea a lui Iisus, Iisus al patimilor.

 „Iară Zosima a zis către dânsa: Câţi ani ai, doamna mea, de când lăcueşti în pustia aceasta? Iară ea a răspuns: Socot că sunt patruzeci şi şapte de ani de când am ieşit din sfânta cetate…”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: