Luna martie a Sibiului baroc

Dupa anul 2007, cand Sibiul a fost capitala culturala europeana, am crezut ca febra culturii la Sibiu se va atenua rapid, asa cum se intampla cu majoritatea lucrurilor bune si frumoase in Romania. Gresit!… Suntem la 5 ani dupa acel memorabil an al orasului transilvan, si suntem martorii infuziei continue de evenimente culturale de marca, din ce in ce mai bine clasate calitativ, de la un an la altul. Nu numai ca Festivalul International de Teatru din acest an se va gasi la a 19-a editie consecutiva, dar 2012 este si anul Sibiului Baroc, adica un alt sir masiv de evenimente culturale, ce va acoperi intregul an 2012. In aceasta luna sunt asteptate doua evenimente semnificative din serie: „25 de ore de teatru non stop”, in perioada  24 – 27 martie, iar apoi „Parada Baroca – Intrarea în oras a Baronului Brukenthal”, in perioada 29 – 31 martie. La primul eveniment sunt asteptate cel putin trei personalitati culturale foarte apreciate ale Romaniei: actorii Horatiu Malaele, Dan Puric si Florin Piersic. Al doilea eveniment se asteapta a fi un spectacol monumental cu care alegorice, peste 600 de performeri, costume, muzică şi animaţie. Este legat de Samuel von Brukenthal (1721-1803),  jurist sas si guvernator al Transilvaniei, mare colecționar de artă, personalitate care a primit rangul de baron de la împărăteasa Maria Tereza a Austriei in 1762. În 1779 a construit la Sibiu palatul, care astăzi îi poartă numele, în stilul barocului târziu, după model vienez. Palatul sau adăpostea seratele muzicale și literare, galeriile de artă, cabinetul de stampe si biblioteca, reprezentand astfel un nucleu spiritual de excepție pentru Transilvania. Colecțiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului in 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre din Paris. Prin testament, Baronul Brukenthal a dispus deschiderea Palatului sau ca muzeu public, eveniment intamplat la 1817. Muzeul Brukenthal este una dintre primele instituții de acest gen din Europa.

Cateva instantanee sibiene din toamna lui 2011:

Biserica din cele doua fotografii de mai sus este Biserica Evanghelica, una dintre cele mai impresionante cladiri gotice din Transilvania, si care ma impresioneaza in mod deosebit in acest oras.  A fost ridicata in sec al XIV-lea, pe locul unde exista o veche biserica inca din secolul al XII-lea. Incepand cu 1496, timp de 300 de ani, Biserica Evanghelica a servit si ca loc de inmormantare pentru primari, comiti si alte personalitati sibiene. In 1796 inhumarile in biserica au devenit interzise. Se va mai face o exceptie, in anul 1803, cand trupul baronului Samuel von Brukenthal va fi depus in cripta amenajata langa amvon.

Pietrele funerare care acopereau mormintele au fost demontate din nava bisericii in 1853 si incastrate in zidurile ferulei, obtinandu-se astfel o galerie de 67 de lespezi funerare, unica in Romania. Ferula se poate vizita si este absolut impresionanta!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: