Viata vazuta dinspre broasca spre barza

Am descoperit de curand o rubrica scrisa cu mult talent, inspiratie si inteligenta de scriitoarea Doina Uricariu, intr-o revista de cultura de o tinuta ideatica si grafica deosebite.  Am descoperit rubrica dar si revista, si m-am bucurat ca in Romania de azi se (mai) gasesc asemenea reviste! Este vorba de „Insemnari iesene„, iar rubrica Doinei Uricariu are un titlu tare sugestiv: „Broasca si Barza”.  Revista se poate citi in intregime online si are aparitie lunara.

„Insemnari iesene” a fost fondata la Iasi, in 1936, de scriitorul Mihail Sadoveanu, alaturi de George Topirceanu si Gr.T. Popa. A aparut cu regularitate pana in 1940. Se dorea ca aceasta sa fie <<o mare revistă literară şi ştiinţifică, prin ajutorul căreia cuvântul omului să fie iar ascultat >> (Gr. T. Popa, 1939) iar cu ajutorul ei sa se ofere <<spiritului românesc o informaţie cât mai completă dar sobră din toate domeniile de cunoştinţe umane şi să ridice acelaşi spirit  în sfere cât mai înalte prin producerea unei literaturi care să impună sentimentul frumosului>>. (Gr. T. Popa, 1938).

Din 1940 revista nu a mai existat, dar in 2004 a renascut o a doua serie, pana in 2005, in aceasta perioada revista aparand sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iasi, sub coordonarea lui C. Stefanache si Al. Dobrescu. Numarul 1 al seriei a 3-a a aparut in septembrie 2009 (redactor-sef Al. Dobrescu), iar aceasta a treia serie este editata de Primaria Municipiului Iasi, fiind disponibila  in extenso si on-line!

Numerele sunt ilustrate abundent cu repoduceri (color) dupa tablouri si desene ale diversilor artisti plastici mondiali contemporani, iar cititorul se poate delecta dar si adapa astfel, intr-un complex artistic inspirational.

Incepand cu nr. 1/2011, Doina Uricariu semneaza cate un articol in fiecare numar al revistei.  Iar incepand cu nr. 3/2011, se stabileste la tema (rubrica), „Broasca si barza”, trecand din zona scrierilor de focalizare pur-literara, in cea a celor de acoperire mult mai larga: filosofica,  istorica, antropologica, crestina si sociala. Unele dintre cele mai interesante articole ale sale, le-am gasit a fi: „Textualismul de dosar„, „Lux de lux intr-o vara de criza„, „Cine face umbra pamantului”, „Arca lui Noe„, „Marea restaurare sau marea restauratie„. Cei care eram obisnuiti cu Doina Uricariu – poeta, dupa citirea celor doua recente volume de memorialistica si documentar-istoric „Maxilarul inferior” si „Scara leilor„,  am descoperit vocatia de spirit si de artist neinlantuit, a adevaratilor „oameni de cultura” pe care ii avem. Si pe care ii stimam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: