Casa memoriala Sadoveanu (langa Schitul Vovidenia, Neamt)

In septembrie 2009 am facut un mic tur prin Moldova si am ajuns si in zona Manastirii Neamtului. Pe drumul din soseaua principala catre Manastirea Neamtului, inainte de a ajunge la aceasta, se face un drum la stanga, catre Schitul Vovidenia, mult mai putin cunoscut decat Manastirea Neamtului. Locurile sunt frumoase si blande, asa cum e toata zona Neamtului. La cateva zeci de metri de Schitul Vovidenia se gaseste una dintre casele memoriale ale scriitorului Mihail Sadoveanu, care si-a trait aici ultimii ani de viata (1944 – 1961). Cladirea a fost construita in 1937 de mitropolitul Visarion Puiu, cu destinatia de palat arhieresc. Devenita casa de oaspeti, a fost pusa la dispozitia scriitorului Mihail Sadoveanu in 1944 si cedata spre folosinta pe viata in 1949. Sunt expuse portretele ale parintilor, un portret si un bust al scriitorului,  o masa florentina, un sah de fildes, un pian, obiecte de vanatoare si pescuit si doua biblioteci.

Curtea casei este cu iarba si molizi inalti si frumosi, cu un gard de lemn simplu, cu sipci verticale paralele si inguste. Dincolo de drum, vis-a-vis de casa, ceva mai in jos, se gaseste un lac mic, unde scriitorul obisnuia sa pescuiasca. Cateva poze din interior, mai jos. Intr-una din fotografii se vede Schitul Vovidenia dinspre drumul spre Manastirea Neamtului, iar Casa Sadoveanu este putin mai jos, spre dreapta fata de schit, acoperita de copaci.

Această prezentare necesită JavaScript.

iulie 2013:   75 de ani de la inaugurarea casei memoriale de la Schitul Vovidenia:  O dorinţă împlinită a mitropolitului Visarion Puiu 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: