Despre omul cumpatat

Cu cativa ani in urma am ajuns la Barcelona.

Auzisem intai de Sagrada Familia, biserica unei arhitecturi incredibile, fascinante si greu de imaginat aprioric. Apoi am auzit despre numele arhitectului care o gandise si construise. Antonio Gaudi… Apoi am vazut poze ale Sagradei, si-apoi alte poze cu  constructiile sau imaginatia sa arhitectonica pusa in aplicare. Devenise deja fascinant. Si-apoi am gasit si cumparat o carte: „Gaudi – Biografie” de Gijs Van Hensbergen.

Mi-a placut teribil Moto-ul acestei carti, extras din George Bernard Show („Om si Supraom”), care spune: „Omul cumpatat se adapteaza la societate; omul necumpatat persista in incercarea de a adapta societatea la el. De aceea, intregul progres este influentat de omul necumpatat.” Sunt deja ani bunicei de cand am citit acest pasaj, si continui sa ma intreb adesea in ce masura sunt un om cumpatat sau nu. Dar poate lucrul acesta nu are importanta, sau poate nu acum. Dar acest pasaj mi-a venit mereu in minte, atunci cand atitudinile sau actiunile mele au fost contrare majoritatii. Atunci cand au fost intelese eronat sau nu au fost intelese. Dar da, sunt perfect de acord cu afirmatia de mai sus a lui G.B. Shaw. Si este una pe care o port in minte mereu!

Dupa cartea despre Antonio Gaudi am ajuns sa vad pe viu o parte dintre operele arhitectonice ale sale din Barcelona: Casa Milr, Casa Batlo, Park Guell, Sagrada Famiglia. Aceste opere trebuiesc vazute, trebuiesc parcurse, cu privirea, cu mintea, cu sufletul, cu imaginatia. Si-apoi gandurile privitorului se-aseaza, se domolesc, se concretizeaza. Si se imprima. Felipe Fernandez-Armesto spunea, comentatnd despre cartea biografica mentionata anterior: „Gaudi a fost cel mai iubit, cel mai urat si cel mai putin inteles arhitect din istoria omenirii. […] Cartea reprezinta o excelenta pregatire in vederea infruntarii provocarii reprezentate de Gaudi – originalitatea artistului, parerea de rau a unui pacatos, maretia unui sfant – admitand in acelasi timp cat de putin inteligibila este realitatea si cat de greu este s-o simti.”

2 comentarii (+add yours?)

 1. Dan Ghenea
  feb. 17, 2012 @ 23:25:45

  Ce facem insa cand necunpatarea devine norma?
  E cumpatat cel care se adapteaza la o societate necumpatata?

  Nu cred ca Gaudi era necumpatat. Daca exista vreun geniu al echilibrului, acela este Gaudi.

  Răspunde

  • anomismi44
   feb. 18, 2012 @ 00:01:32

   Citatul despre omul necumpatat, asa cum sriam, apartine lui G.B. Shaw si este extras din cartea sa, „Om si supraom”. Deci nu se refera la A. Gaudi. Este doar prezent ca motto al cartii biografice despre Gaudi, si alegerea acestui motto apartine biografului arhitectului…
   Pentru mine, acel motto este adevarat!
   Cred ca necumpatarea, in citatul dat, se refera la inadaptare. Desi necumpatarea poate insemna cu mult mai mult. Societatea nu are cum fi inadaptata ca ansamblu, fiindca ea stabileste media, o include, si deci, nu are cum fi necumpatata=inadpatata in sine. Tocmai societatea stabileste media, iar tot ce este departe de medie, devine „necumpatat”.
   Personal cred ca niciun geniu al artei sau al stiintei nu a fost o persoana adaptata la societate. Exemplele sunt extrem de numeroase, si ma refer nu la operele lor, ci la ei ca persoane. Daca veti citi despre viata lui Gaudi, veti constata acest lucru si in cazul sau. Pentru mine, alaturarea cuvintelor „geniu al echilibrului” este complet fortata, nu cred ca o asemenea expresie exista. Geniu al unei opere echilibrate, da, dar geniu al echilibrului, nu… Si apropos, mi-a venit in minte un film care mi-a placut enorm… „A beautiful mind”. Sunt sigura ca l-ati vazut! Cred ca stiti ca acel matematician economist, John Nash, laureat Nobel, era departe de un „geniu al echilibrului”… SI cate multe alte exemple…

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: