„Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb pentru sufletul sau?”

Exista in Evanghelia dupa Marcu, cap. 8, versetele 35-37, o parabola a carei intrebare existentiala este de capatai: „Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul? Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb pentru sufletul sau?”

Ne nastem cu o misiune. Nu poate fi la voia intamplarii nimic, nici nasterea, nici viata, nici moartea. Legi prea MARI pentru mintea noastra prea MICA. Pornind de la aceasta prezumtie, primul pas AICI este sa ne identificam rostul nostru. Adesea ne este imposibil sa reusim singuri. In aceasta etapa este rolul modelelor, reperelor, fie ei oameni din preajma noastra, oameni pe care ii intalnim pe CALE, sau oameni pe care ii cautam concret si constient, sub indemnul cugetului. Lipsa modelelor, independent de vremuri si de vreme, este obarsia dezastrului.

Privita de la distanta, omenirea pare un conglomerat de lighioane alergand bezmetice nu-se-stie-incotro si nu-se-stie-pentru-ce. Sunt prea multe reguli, ale tot atator grupuri, pe planeta noastra. Grupuri si reguli, raportate la varii repere. Reperele, modelele omenirii, ar trebui sa fie independente de aceasta organizare. Sa fie DEASUPRA celor trecatoare.

Cand iubim, simtim cu totii, indiferent de cel fel de lighioana suntem, ca ne indreptam spre ABSOLUT. Ani in sir, sintagma lui Marin Preda, „daca dragoste nu e, nimic nu e”, a ramas pentru mine o afirmatie oarecare. Cu timpul am inceput sa-i simt pulsul, apoi puterea, si-apoi suprematia. Codul genetic al fiintei noastre spirituale este iubirea. Ea este cea care dainuie dincolo de AICI si ACUM. Ea ne invata si ne conduce pe singura cale care nu este cea a lighioanelor ci a omului care ajunge sa se intrebe: „Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul? Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb pentru sufletul sau?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: