Eugen Doga: „Gramofon”

Viata e ciudata, sau poate sferica… In sensul ca la un moment dat, in calea noastra, reintalnim acelasi punct de plecare. Poate calatorim pe-o sfera in viata aceasta, si uneori avem sansa sa ajungem din nou in punctele de plecare, tot mergand pe diverse meridiane si paralele.

In 1985 am cumparat un disc de pick-up, editat de casa de discuri ruseasca „Melodia” in acelasi an. Acest disc a ramas unul dintre cele mai dragi sufletului meu, intr-un anume sens, si l-am ascultat de multe ori de-a lungul anilor, mai ales in momentele mele de adanca sensibilitate sau dificultate. Vibratia speciala indusa de valsurile acelea imi inunda sufletul si mintea descatusand lacrimile care simteam ca trebuie sa se reverse si sa ma usureze. Discul se numeste „Old Russian Waltzes” si pe el sunt 9 valsuri interpretate de Orchestra de stat TV-Radio a fostei URSS sub bagheta lui Nikolai Nekrasov. Piesele au ceva cu totul special si mi-au atins sufletul si memoria  pentru totdeauna intr-un fel in care amintiri anume sunt legate de ele. Valsurile de pe disc sunt: Forest fairy tale; Dedication; Gypsy waltz; The Amur waves; Dreams; Winter morning; Broken strings; Sadness; On the Manchuria hills.

De foarte curand, s-a intamplat sa retraiesc stari similare ascultand valsuri ale un compozitor de care nu auzisem inca: Eugen Doga. Nascut in 1937 in Transnistria, Eugen Doga  a compus muzica de film (inclusiv pentru filmele „Satra”, „Lautarii”, „Gingasa si tandra mea fiara”) dar si de balet si de camera. A compus muzica spre a transpune versuri ale lui Mihai Eminescu. Cati dintre noi il cunosc oare pe acest mare compozitor moldovean, contemporan cu noi?… Muzica lui se gaseste parca la confluneta artistica a influentei moldovenesti si rusesti din toate timpurile. Ascultandu-i muzica, si in speta valsul „Gramofon”, am aceleasi trairi ca atunci cand ascultam discul de vinil cu vechile valsuri rusesti. Parca ies din timp si revin pe sfera pe care poate ma misc, in acelasi punct de plecare…

Un comentariu (+add yours?)

  1. maria
    mart. 08, 2012 @ 15:31:30

    Si eu iubesc foarte tare valsurile lui Eugen Doga.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: