Ganduri la sfarsit de noiembrie…

Azi, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu am ascultat predica arhimandritului Macarie Tutul, marele eclesiarh al Mitropoliei Ardealului. O predica puternica si vie, pe care parintele s-a straduit desigur sa”ne-o puna la inima” si a reusit. Punctul de plecare a fost evanghelia citita azi, despre „Dregatorul bogat si pazirea poruncilor”, din Ev. dupa Luca. Insa parintele a largit orizontul invataturilor, iar la sfarsit a voit sa ne transmita un mesaj drag sufletului sau, dar desigur si multora dintre noi, cel scris de un mirean,  mare scriitor ardelean din Tara Fagarasului, Octavian Paler. Mi-am amintit cu aceasta ocazie, emisiunile TV in care era invitat de Mihai Gadea, pe atunci la Antena 1 TV, in care Paler isi exprima puternica dezamagire fata de felul in care evolueaza Romania. Iar azi, reauzind citita in intregime de Parintele Macarie, a sa poezie „Paradoxul vremurilor noastre”, m-am gandit ca peste timp Octavian Paler va ramane un mare om si un mare roman, inainte de a ramane un mare scriitor…  http://octavianpaler.ro/poezii/paradoxul-zilelor-noastre/

Intr-o alta ordine de idei, ieri am vizionat si audiat pe Internet interviul Eugeniei Voda de la „Profesionistii” cu un alt mare roman, despre care inca stiu prea putine, din pacate. Dar voi sti cu siguranta mai multe, caci abia l-am descoperit. Este vorba de filosoful, eseistul si jurnalistul radio Nicolae Stroescu Stanisoara. Un om care a reusit sa se ascunda timp de 12 ani in propria tara de teroarea comunista care il urmarea ca sa il inchida si caruia destinul i-a „zambit” dechizandu-i poarta catre un loc unde s-a putut exprima liber si adevarat, la Radio Europa Libera. Au fost multe vorbe de duh in interviul acesta, dar mi-au ramas doua fraze, pe care le reproduc aici: „Omul rezista la orice incercare, daca vede un sens in aceasta. Omul se dizolva interior daca suferinta lui i se pare absurda, fara niciun sens, fara niciun rost” (Nicolae Stroescu Stanisoara, fost editor si director la Radio Europa Libera, disident comunist)

Spre finalul zilei de azi, o imagine minunata cu Luna noua, o stea si dara unui avion cu reactie, sus la munte, la marginea serii… Sfarsit de noiembrie 2011.

Ceas de seara la munte, cu Luna noua si o stea si un avion cu reactie... 27 Noiembrie 2011, ora 17.30... (data eronata pe foto)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: