Manastirea Sf. Ilie din Albac & caprioarele din Apuseni

In comuna Albac am ajuns de cateva ori. Ma leaga amintiri minunate. Venind dinspre Campeni, inainte de intrarea in comuna, pe stanga, se gaseste o mica manastire, relativ-noua: Manasirea Sfantul Ilie. Biserica micuta, de lemn, este pastratoare a traditiilor din Tara Motilor, si asta se simte de la intrare. In dreapta usii, in interior, strajuiesc in pictura figurile memorabile ale Apusenilor, Horea si Avram Iancu. Pentru moti ei sunt si vor ramane radacinile lor sfinte. Am pus cateva fotografii cu manastirea.

In comuna Vidra, foarte aproape de comuna Avram Iancu, am tras la o pensiune pentru a manca cei mai buni pastravi pe care i-am gustat in ultimii ani. Poate ca apele acestor locuri din Apuseni le fac carnea moale si dulce, asa cum eram eu obisnuita cu gustul de pastrav prins de bunicul, in copilaria mea. Acel pastrav de munte, traind cat de natural se putea in apele Muntilor Cibinului, avea un gust inconfundabil, pe care eu, obisnuita ani de-a randul sa-l simt, nu l-am mai intalnit de foarte multi ani…decat aici, la Vidra de Sus, la pensiunea cu acelasi nume. Si tot aici am intalnit, in captivitate, dar fara a fi triste sau restrictionate, trei caprioare. Blande si parca atasate de tarcul lor suficient de mare cat sa le faca viata frumoasa si lipsita de griji. Le place si painea, si o mananca cu pofta, cum se va vedea in fotografii. Am vrut sa cumpar cativa pastravi proaspat prinsi, insa gazdele mi-au spus ca vidra a dat iama in ei de curand, si mai au doar foarte putini. Si astfel am inteles inca o data, daca mai era cazul, ca motii nu mint…numele comunei lor indica si azi, cu claritate, rolul vidrei in viata localnicilor de aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

2 comentarii (+add yours?)

  1. Katy
    aug. 25, 2012 @ 15:50:52

    E luna august a anului 2012. Sunt din Moldova, din jud. Iasi si in pelerinajul pe la diferite manastiri, pasii ne-au purtat pe cei 55 de pelerini si la Manastirea ALBAC, o oaza de liniste, un loc plin de flori, de credinta. O oaza plina de oameni dedicati lui Dumnezeu, oameni care ne-au aratat ce inseamna cu adevarat ospitalitatea romanilor, dar mai ales a motilor. Sa dea bunul Dumnezeu multa putere de munca vietuitorilor acestei Sfinte Manastiri si mult ajutor! O merita din plin! Multumiri din partea grupului de pelerini condus de pr. Paltinel! Doamne ajuta!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: