O frantura de timp, catre sfarsit de toamna, si am dat o fuga in Apuseni, zona obarsiei lui Avram Iancu.
Zona de NV a judetului Alba este o adevarata minunatie pentru sufletul meu. Acolo simt parca si aerul intrandu-mi in plamani cu blandete si bunatate. Asta e sentimentul meu cand sunt acolo. Din Campeni, spre Albac se trece prin Vadu Motilor, de unde se bifurca si drumul spre Poiana Vadului si de-acolo catre Lazestii de Sus – inceput de cale pentru drumetul ce s-ar incumeta inspre tinutul pustiniciei Parintelui Rafail Noica. Drumul spre Vidra dinspre Campeni, e-o alta cale feerica prin Muntii Apuseni, si la cca. 2km mai sus de Vidra e satul si casa memoriala a lui Avram Iancu. Cararile-acestea, printre munti care emana blandete si lumina, sunt cu siguranta binecuvantate. La acest drum al meu, m-a insotit constant figura surazatoare a Parintelui Rafail. Priveam in stanga si in dreapta, in drumul strabatut in viteza masinii, si mi se parea ca-l zaresc pretutindeni pe Parintele. Figura sa zambitoare si luminoasa mi se parea aievea, proiectat pe dealuri, proiectat pe sosea sau proiectata pe cer daca intr-acolo priveam…rareori am avut sentimentul ca cineva e mereu alaturi de mine, surazand… A fost ca un inger pazitor calauzindu-mi pret de cateva ore „ochiul interior”, intr-o zi insorita dar rece de toamna, in care aveam toate motivele de a fi cu totul fericita, cum rarori ni se intampla noua, oamenilor… Aflasem din Albac, de la cineva care mai are vesti de la Parintele din cand in cand, ca acesta continua sa ramana in singuratate, fara sa primeasca pe nimeni. Acum nu mai are drept ajutor pe maica Sofronia, care s-a retras la randul sau si are un schit unde sta, tot in Apuseni, ci un alt calugar sta alaturi de Parintele. Si vestile au fost ca Parintele este bine, se roaga si scrie. Mi-am dorit si-mi doresc asa tare sa-l intalnesc in viata aceasta pe Parintele Rafail, sa pot sa-l privesc si sa ascult cuvintele unui om probabil aproape desavarsit. Ce cadou mai de pret si-ar putea dori un mirean obisnuit, ca mine?…
Si-am ajuns apoi la casa memoriala Avram Iancu. Acum este in renovare totul acolo, incuiat si in lucru. Pustiu… Am facut cateva poze ce se pot vedea aici. Mi-au ramas in minte cuvintele Craisorului Muntilor, din testamentul sau: „Ultima mea vointa !
Unicul dor al vietii mele e sa-mi vad Natiunea mea fericita, pentru care dupa puteri am si lucrat pâna acuma, durere fara mult succes, ba tocmai acuma cu întristare vad, ca sperantele mele si jertfa adusa, se prefac în nimica.
Nu stiu câte zile mai pot avea; un fel de presimtire pare ca mi-ar spune, ca viitorul este nesigur. Voesc dara si hotarât dispun ca, dupa moartea mea, toata averea mea miscatoare si nemiscatoare sa treaca în folosul Natiunii, pentru ajutor la înfiintarea unei academii de drepturi, tare crezând, ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Natiunii mele. ”
In drumul prin Apuseni am ajuns si trecut granita cu judetul Bihor, in imediata apropiere a zonei partiilor de ski de la Vartop. Drumul de la Arieseni la Vartop si mai sus este minunat, paduri de foioase si conifere, care acum toamna au culori inimaginabile. Aerul pur de munte, liniste, calm, pace… In Apuseni sufletul omului pare a putea medita cu intelepciune primita de Sus la valorile adevarate ale acestei vieti…
aug. 13, 2013 @ 21:18:24
Reblogged this on In Tacere.
nov. 01, 2013 @ 18:46:46
Sf de octombrie in ce an? Ati scris articolul acesta? Vroiam sa stiu cat de recente sunt vestiile despre parintele, multumesc
nov. 01, 2013 @ 19:35:50
Asa cum apare si in data paginii de pe blog, am scris in 29 octombrie 2011, imediat dupa vizita in Apuseni din acea toamna. Datele au ramas insa actuale si azi, Parintele Rafail este in acelasi loc si acum, traieste retras de lume, exact in acelasi loc.