Foarte recent, si nu-i mai mult de un an si jumatate, mi-a fost dat sa incep sa descopar adevarata noastra istorie. Am facut-o citind carti despre si scrise de membrii familiei regale a Romaniei. Propria mea incursiune a pornit de la vizionarea pe net a interviului luat de Eugenia Voda, la emisiunea sa „Profesionistii”, Reginei Ana – sotia Regelui Mihai al Romaniei. Asa a inceput „descoperirea” istoriei pentru mine… Am intuit in personalitatea Reginei Ana, asa cum emana ea in intreviul televizat cu Eugenia Voda, o femeie extraordinara. Si m-am gandit ca oamenii speciali se insotesc de parteneri speciali. Si-asa mi-am atintit apoi privirea si cautarile catre Regele Mihai. Pe fir in urma, s-au asezat pe aleea intereselor mele de amator de istorie reala, portretele lui Carol al II-lea, Ferdinand si Carol I.
Cartile pe care le-am citit intre timp, mi-au adus-o in vizor, inevitabil, pe Regina Maria, sotia Regelui Ferdinand. Ce sansa extraordinara…prima carte despre Regina Maria care mi-a iesit in cale a fost cea datorata istoricei Diana Mandache – care a redescoperit si adus la lumina memoriile tarzii ale reginei, subsumate in volumul „Capitole tarzii din viata mea”. Poate ca asa a trebuit sa fie, sa incep eu mereu cu sfarsitul… Dar ce bine ca a fost asa… Aceasta carte cu scrieri ale Reginei Maria din ultimii ani ai vietii sale (probabil 1935-1938), „Capitole tarzii din viata mea”, poarta cununa unei experiente de viata si intelepciuni transpuse magistral intr-o lectie extraordinara de istorie petrecuta si traita. Aflata in miezul evenimentelor, intre datorie si implicare sociala totala, intre misiunea grea a deciziei pentru un intreg popor si dorinta de dedicare catre familie si copii, Regina Maria se contureaza ca o personalitate aproape supraomeneasca, prin ceea ce a lasat in urma. Cu siguranta stim cu mult prea putin, am invatat si aflat infim, fata de ceea ce datoram acestei mari femei a istoriei noastre…
Astazi este ziua de nastere a Reginei Maria. O zi minunata si perfect senina de toamna, iar daca privim cerul, putem gandi ca o pata din nuanta lui de azi este identica culorii ochilor reginei. Cat de mult si-a iubit poporul, o spune in atatea dati, atat in cartea sus-amintita, cat si in testamentul sau din 1933: ” Poate de mine va veti aminti deoarece v’am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare.
Mi-a fost dat sa traiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriste si vremuri de mari indepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat sa-ti fiu calauza, sa-ti fiu inspiratoare, sa fiu aceia care a pastrat flacara vie, aceia care a devenit centrul de indarjire in zilele cele mai negre. Aceasta ti-o pot spune astazi caci nu mai sunt in viata. In acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m’ai numit „Mama tuturor”si as vrea sa raman in amintirea ta aceia care putea totdeauna sa fie gasita in clipele de durere sau pericol. […] Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa.
Am credinta ca v’am priceput: n’am judecat, am iubit…
Niciodata nu mi-au placut formele si formulele, nu prea luam uneori seama la cuvintele ce le rosteam. Am iubit adevarul si am visat sa traiesc in lumina soarelui, insa fiecare traieste cum poate nu cum ar dori. Dar cand iti vei aminti de mine, Poporul meu, gandeste-te ca la una care a indragit viata si frumusetea, care a fost prea cinstita ca sa fie cu bagare de seama, prea miloasa sa fie invingatoare, prea iubitoare ca sa judece. ”29 OCTOMBRIE, ZIUA DE NASTERE A REGINEI MARIA…
Dintre ultimele dorinte ale Reginei Maria: „Dorinta mea fierbinte ar fi fost sa inalt o biserica mica pe fostul front de la Onesti si sa infiintez un camin cu numele meu pentru studentele de la Universitatea din Iasi, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo in timpul marelui razboiu pentru intregirea neamului”.
Nici acestea, si nici cea legata de asezamantul inimii sale, nu au putu fi indeplinite. Inima sa nu mai salasluieste la Balcic, la capela Stella Maris a domeniului sau, ci la Muzeul de Istorie a Romaniei, iar bisericuta de la Onesti inca nu a fost ridicata… Ceea ce datoram Reginei Maria, nu are pret…si totusi………..
29 octombrie – Remember…Regina Maria a Romaniei
29 oct. 2011 Lasă un comentariu
in Familia Regala a Romaniei, octombrie 2011 Etichete:Capitole tarzii din viata mea, Regina Maria